László Melinda: Két géniusz játékai

Gaál József és Szikszai Károly közös munkára adta a fejét. Ebből az együttműködésből született közel ötven festmény „Romantika kettős horizonttal” címmel már látható volt a Magyar Műhely Galériában. A most kiállított anyag egy része ezekből a képekből áll, kiegészülve az egészen friss közös munkákkal.
Az elsőre provokatívnak ható címadásban éreznünk kell az idézőjelet is, a játékot – nem hagyta ezt szó nélkül a kiállítást megnyitó Váncsa István sem. Ugyanakkor, ha végignézünk a jelenlegi művészeti szcénán, nemigen tudunk vitatkozni ezzel, mindenféle kétséget kizárva be kell ismernünk, hogy valóban két jelentős művésszel állunk szemben. A két géniusz azonban az alázatról, az alkotás iránti alázatről is tanubizonyságot tesz. Nem egymást akarják felülmúlni, nem versengenek. Bátorságukat és nyitottságukat mi sem mutatja jobban, mint hogy saját művészetükbe fogadnak, engednek beszűrődni egy másik világot, hogy azzal termékeny párbeszédet folytathassanak, vállalva akár az egymás előtti esendőséget is.
Jól kiegészítik egymást – egymás munkáit. Szikszai Károly egyedi grafikáinak alapjában szögletesebb vonalait és színes munkáinak lágyságát jól ellenpontozza Gaál József organikusan építkező ecsetkezelése, határozott, tömör megfogalmazása. Szikszai vonalhálóból hoz létre egy-egy felületet, ez a gomolygás körvonalazza a formát, míg Gaálnál a gesztusnak, mint jelnek hangsúlyosabb szerepe van. Végeredményben valami különleges született. Az atmoszférikus tájképfestészet, az expresszionizmus és a gesztusfestészet valamiféle elegye – Emil Nolde, Georges Rouault és Henri Michaux is eszünkbe juthat. Gaál József esetében a korábbi tusrajzok, illetve a Brighella vagy az Együgyüek sorozat portréinak megformálása visszaköszön.
Felváltva dolgoztak a képeken, ki-ki a saját műtermében, de a leginspiratívabb mégis a közös térben való egymás melletti munka volt – a legszuggesztívebb alkotások ekkor születtek. Sokoldalúságukat bizonyítja, hogy az egységes arcot mutató sorozat darabjait finom változatosság jellemzi. Az egy témát körüljáró festmények az egészen lírai, visszafogott megfogalmazástól a minden finomkodás nélküli erőteljes formaképzés és spontán nyomhagyás általi már-már rituális képalkotásig széles skálán mozognak. Ahogy a finom, tűnékeny és keményebben fogalmazott, pasztózusan megfestett részek váltakozása adja a kép dinamikáját, úgy ellenpontozzák egymást a sötét árnyékok, az ecsetvonások fekete szövedéke és az abból kimetsződő fény, valamint a felvillanó színek – megteremtve az egyensúlyt, az egységet. A fény csak az árnyék által tud megmutatkozni. Az áttűnések, a felső festékrétegek alól átvérző vörösek, az átfestések, az egymáson levő rétegek alakította mozgalmas faktúra dinamikus kompozíciók születését segítette elő a megfoghatatlanra rímelve; a gondolatok szövevényességére, az érzelmek szabad áramlására és képlékenységére. A festményeket az indulat sodrása által egymásba fonódó ecsetvonások – olykor antropomorf jellé sűrítve, ami csak felidéz, utal –, vagy éppen a némán gomolygó felszín lüktető vitalitása jellemzi. Megdermedt indulat, mondhatnám. Felfokozott állapot, mely akár a visszafogott, csendes eszköztelenségében, akár a formakeresés túlcsorduló hevületének szorításában, de feszültséget hordoz magában. Minden pillanatban változó, mégis ennek a (ki)alakulásnak a mulandóságába a folytonosság révén valamiféle időtlenség vegyül.
A Gaál-Szikszai képek erőteljes kisugárzásuk által monumentális erővel hatnak a nézőre. Expresszív „belső táj”-ak ezek, ahol a táj már sokszor csak ürügy, metafóra, s az egyre erősebb absztrakcióig vitt kép a lélek felsejlése, s az egymás rezdüléseibe belelátott asszociációk és absztrakciók sora; párbeszéd önmagunkkal és a másik féllel egyszerre.
László Melinda

(Gaál József és Szikszai Károly ’Két géniusz játékai’ című kiállítása a noMade Galériában, Budapest. A kiállítás megtekinthető december 13-ig.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: