Kolozsvári Papp László utóirata a Kortárs 2001-es számából

Ui.: My Old Szikszai! Álmélkodva értesültem róla, hogy messzemenően általános, mondhatni, egyetemes művészi üzenetet sugárzó rajzodon (Brigádnapló, ÉS, 2000. október 6.) – mint ezt a briliáns intellektusú főszerkesztő, Kovács Zoltán is megállapította – a hat érző hímtag egyikében Farkasházy Tivadar főszerkesztő úr magára ismert. Magam is megtekintettem a művet, képről ismerem Farkasházy urat is, és az elfogulatlan kívülálló helyzetéből meg kell állapítanom, hogy a rajz és a modell még csak nem is emlékeztet egymásra. Farkasházy úrnak nyilván megvan rá az oka, hogy ekként azonosította magát, ennek hátterét azonban én nem ismerhetem. A művészember sérülékeny, hiába!
Fájlalom, hogy épp ez, főleg azonban hogy csak ez a műved fog befutni bámulatos karriert. Az eset a Nitsch-kiállításéra emlékeztet. A Kiscelli Múzeum egyik vezető munkatársa mesélte nekem, örvendtek, ha naponta két látogató betévedt a kiállításra, hogy aztán, a felháborodott tiltakozás nyomán, özönöljön a kandi publikum.
Jómagam, s gondolom, a Kortárs valamennyi szerkesztője messzemenőkig elhatárolódik az esettől, attól, hogy mire gondoltál Te – utóvégre ezt rajtad kívül senki sem tudhatja! –, s hogy miben ismert magára Farkasházy úr. Mégis, my old friend, tételezzük fel, hogy Farkasházy úrnak igaza van, ő szerepel a rajzon, persze spiritualizált értelemben, ebben az esetben kérdéseknek valóságos serege tolakszik föl a kíváncsi műértőben. Én azonban – nem győzöm hangsúlyozni – nem gondolom azt, hogy Farkasházy úr azonos volna azzal, amit te bohókás hangulatban papírra vetettél, ha azonban feltételezzük, de meg nem engedjük, hogy mégis, hiszen a lélek, még a Farkasházy úré is, kifürkészhetetlen, nos, akkor, hogy csak egy kérdést kockáztassak meg a sok-sok kérdésből, melyek elmémben kavarognak: akkor melyik a többi öt közül Váncsa?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: