Gaál József: Soutine átiratok

Soutine-átiratok

Törvényszerűnek tekintik, hogy a művészek ötven éves korukban a már kialakult világukon belül kiteljesednek, már nem keresnek, hanem betakarítják érett stílusuk gyümölcseit. Valójában az ilyen stílus egy életen végigvitt manír, amit már klasszicizálva csiszolgatnak. Az egyenletes úton haladók között nagyon kevesek képesek fokozni a tartalmi mélységet, legtöbbször a reduktív szépség csak üres formalizmus. A művészet útja inkább szabálytalan, ezért nehéz és kegyetlen. Nálunk is sok a félnótás zseni, vagy az önpusztító tehetség, aki már csak a túlvilágról üzen, vagy a nemzetét megmentő halandzsa-próféta.
Szikszai Károly eddigi útja nem egy labirintus, de kacskaringós, legutóbbi fellángolása már tartós és előzmények nélküli. Barátom, ezért elfogult vagyok Vele, mert röpke tíz év alatt nagyon közelről figyelhettem munkáját. Belevetette magát a művészet sűrűjébe, és itt nem a közéletet értem. Elmerült a tus feketéjébe, a rajzszénporba, színekbe, tónusokba, a vonalak, foltok szövedékébe. Nem önmagát építi, hanem meg akarja menteni a lelkét – mert a belső egyensúly megtalálása, a bezáródó érzelmek vallatása, és felszínre hozása miatt cselekszik. Nem véletlen, hogy Arnulf Rainer, Soutine és sok art brut kolléga lendítette a munkába. Akik gátlástalanul túlérzékenyek, ahol minden nyom hagyása a papíron és vásznon idegremegés, folyamatos sztriptíz a legrejtettebb lélekhajlatokig. Arnulf Rainer inspirációja kivételes, mert elfogadva Szikszai Károly közeledését és túllépve a hivatalos kontaktuson, viszonyuk baráti együttműködéssé alakult, könyvkiadással és közös kiállítással. Bensőséges kapcsolatuk által megerősödött Szikszai Károly művészeti irányultsága. A világhírű mester kisugárzása felszabadította alkotóenergiáit, úgy érzem ez a találkozás egy életre erőt adott munkájához. Az elsivárosodott beidegződések helyett inkább mindent újra kezdett, belépett az elégedetlen művészek sorába, akik halálukig akarnak tanulni. Az ilyen pálforduló, vagy mindent elölről kezdő lélek mindig egy kicsit mániákus. Annyira nem, mint Csontváry, kinek a Hang megsúgta, hogy nagyobb lesz, mint Raffaello. Számára a tudatalatti kapui már nyitva állnak, ezért eldobja magától a maradék konvencionális beidegződéseket. Mert most nagyon fontos ez a terápia, mivel a művészetben egyre több a mechanika, a bejáratott séma importálása. Az úgynevezett polarizálódás kikezdte a művészet szellemét is, leválasztották a tudatalattit és a tudatfelettit. Az érzelmek egyre inkább hiányoznak és zsugorodnak, a metafizikus vágyat is a babonaság fiókjába helyeznék az információs rendszer mentális zavaraként. Debilek vagyunk, és az „ ars memorie” által, az energiát adó belső emlékezés segítségével építjük azt az elsorvasztott élő organizmust, amelyek már rejtett, mélypszichológiai elfojtások. A mechanikus világkép csak fokozza a belső traumákat, egyre kevesebben vannak, akik képesek az alkotói metamorfózison keresztül művészetté alakítani. Szikszai Károly számára Soutine festészete nem inaktív múzeumi kegytárgy, hanem éltető katalizátor, szellemi kondíció, egy sajátos alkotói út részévé válik. Nem kisajátítás, hanem irányadója, meghatározója egy mentalitásnak. Ez az irány az önmegismerés, a rejtett és ismeretlen oldalunk feltárása.
Nem fogom analizálni munkáit. A hermeneutikai csúcsretorika most nem aktuális. Mikor nézzük munkáinkat, mikor érezzük, hogy jó az út, érezzük az irányt, elég egy bólintás kis dünnyögéssel. Ahogy Rainer teszi,- egyszerű tőmondatokkal. Minek meggyőzni bárkit is, ha nem érzi, hogy mi a tét?

Gaál József

Szikszai Károly
Soutine átiratok
Galéria IX
2008 augusztus-szeptember

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: